Начин на приготвяне
Ципурата се почиства и измива много добре. В рибата се правят няколко прореза, в които се слагат парчета лимон.
Намазва се със зехтин, поръсва се с черен пипер и се посолява отвън. Отвътре се намзава със смес от зехтин, сол, счуканият на ситно чесън и нарязания магданоз.
Слагат се и едно-две парчета лимон. Тавата се намазнява и в нея се слага ципурата.
Пече се под фолио в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, след което фолиото се маха и рибата се допича за още 15 минути, като може да включите вентилатора, за да се образува коричка.
Готовата печена риба се поднася с пухкаво картофено пюре.
Ароматната ципура на фурна се украсява с розмарин или друга подправка по избор.