Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Печен патладжан със сирене по гръцки

Печен патладжан със сирене по гръцки

Печен патладжан със сирене по гръцки
Снимка: Мария Божилова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Разкошно предястие от печен патладжан със сирене, с което разбрахме, че южните ни съседи били голяма работа"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр. малки
  • сирене - 200 г
  • зехтин - 100 мл
  • ябълков оцет - 40 мл
  • чесън - 2 бр. скилидки
  • магданоз - 1/4 връзка
  • копър - 1/4 връзка
  • чушки - 1 бр. печена
  • франзела - 1 бр.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусен патладжан по гръцки.

Патладжаните се измиват много добре и се обелват.

Нарязват се на кръгчета с дебелина 1 см и потапят в студена вода със сол за 10 мин.

Изцеждат се от водата, намазват с 50 мл зехтин и се оставят да престоят 20 мин.

Чесънът се счуква на паста с малко сол.

Магданозът и копърът се измиват много добре и се нарязват на ситно.

Чушката се почиства от семките и се нарязва на ситно.

Магданозът, копърът, чушката, оцетът, 50 мл зехтин, черен пипер и сол се разбъркват много добре.

Патладжаните се пекат на скара от двете страни.

Изпечените патладжани се заливат с дресинга.

Оставят се да престоят 30 мин. маринованите патладжани.

Хлябът се нарязва на филийки и се пече на скарата от двете страни.

Патладжаните на скара се нареждат върху филийките и се поръсват с натрошено сирене.

Насладете се на Печен патладжан със сирене по гръцки.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: