Начин на приготвяне
Зеленчуци по Гръцки са просто вкусни печени зеленчуци, приготвени в гръцки стил.
Картофите (обелени и нарязани на тънки кръгчета с дебелина около 3 мл), тиквичките и червеният лук (на тънки кръгчета) се изсипват в тавата, овкусени със зехтин, чесън, магданоз и подправки, след което се пекат върху нарязани на кубчета домати.
Това е здравословно веганско, средиземноморско диетично ястие, което може да бъде основно ястие или да се сервира до други ястия.
Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете решетката в средата.
Поставете нарязани картофи и тиквички в голяма купа за смесване. Подправете с морска сол или друга на вкус, черен пипер, риган и розмарин.
Добавете пресен магданоз, чесън и щедро излейте екстра върджин зехтин върху зеленчуците.
Разбъркайте, за да сте сигурни, че зеленчуците са се смесили добре с подправките и зехтина.
Вземете голяма кръгла или елипсовидна тава за фурна. Изсипете 1/2 от консервираните нарязани на кубчета домати и ги разстелете, да покриете дъното на тавата.
Подредете подправените картофи, тиквички и нарязания лук в тавата на редове (просто обикаляйте формата на тавата и редувайте)
Ако имате някоя от екстра върджин зехтин и чесън смес, останала в купата за смесване, изсипете върху всички зеленчуци, след което разнесете равномерно отгоре, останалите нарязани на кубчета домати от вашата консерва.
Покрийте тигана с фолио. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 45 минути. Извадете тавата за кратко, за да отстраните внимателно фолиото, след това поставете обратно във фурна, непокрита и печете за още 30-40 минути или докато зеленчуците са меки и овъглени и по-голямата част от течността се изпари. Фурните се различават, затова обърнете внимание и проверете при необходимост.
Извадете от фурната. Сервирайте зеленчуците топли или на стайна температура с добавена щедра каша от екстра върджин зехтин. Хапнете си вкусния зеленчуков гювеч по гръцки със сиренце и маслини и се насладете!