Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Бобена яхния с киселец

Бобена яхния с киселец

Бобена яхния с киселец
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Очаровани сме от комбинацията бобена яхния с киселец"

Необходими продукти

  • боб - 500 г зрял
  • зелен лук - 3 стръка
  • пресен чесън - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1/3 глава
  • олио - 6 с.л.
  • сол
  • киселец - 2 шепи
  • джоджен - 5 стръка, пресен
  • копър 4 - 5 стръка, пресен
  • За запръжка
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л. равна
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • домати - 1 к.ч. смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва във вода от вечерта. На сутринта водата се сменя с нова. В тенджерата с новата вода може да сложи и лъжичка сода. Тенджерата се слага на котлона и щом бобът заври, отново се сменя водата.

Налива се нова вода, прибавят се нарязаните на кръгчета моркови, на кубчета целина и на дребно зелен лук и чесън. Налива се и малко олио. За да скъся времето за готвене на боб яхния, аз варя боб в тенджера под налягане.

Тя се затваря хубаво и бобът се готви 20 минути, след като клапанът на тенджерата започне да изпуска пара. След двайстата минута парата се изпуска и капакът се отваря.

Прибавя се сол на вкус, измитият, почистеният от жилки киселец и нарязани пресни подправки. Яхнията с киселец се оставя да ври още около 10 минути, след което се дръпва от котлона.

Приготвя се запръжка, като в малко олио се запържва брашно. След като стане златисто се добавят първо червеният пипер, после смлените домати. Запръжката се разрежда с част от свареният боб и след кратко разбъркване, се излива в тенджерата. Бобената яхния с киселец се разбърква, след което е готова за консумация.

Вкусен боб със запръжка - опитайте!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: