Начин на приготвяне
Бобът се накисва във вода от вечерта. На сутринта водата се сменя с нова. В тенджерата с новата вода може да сложи и лъжичка сода. Тенджерата се слага на котлона и щом бобът заври, отново се сменя водата.
Налива се нова вода, прибавят се нарязаните на кръгчета моркови, на кубчета целина и на дребно зелен лук и чесън. Налива се и малко олио. За да скъся времето за готвене на боб яхния, аз варя боб в тенджера под налягане.
Тя се затваря хубаво и бобът се готви 20 минути, след като клапанът на тенджерата започне да изпуска пара. След двайстата минута парата се изпуска и капакът се отваря.
Прибавя се сол на вкус, измитият, почистеният от жилки киселец и нарязани пресни подправки. Яхнията с киселец се оставя да ври още около 10 минути, след което се дръпва от котлона.
Приготвя се запръжка, като в малко олио се запържва брашно. След като стане златисто се добавят първо червеният пипер, после смлените домати. Запръжката се разрежда с част от свареният боб и след кратко разбъркване, се излива в тенджерата. Бобената яхния с киселец се разбърква, след което е готова за консумация.
Вкусен боб със запръжка - опитайте!