Начин на приготвяне
В дълбока купа пресяваме брашното със солта, захарта и маята, правим кладенче, чукваме вътре едно яйце и започваме да добавяме по малко топла вода, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица, за да не се образуват бучки.
Трябва да добавим толкова вода, че да получим тесто с консистенция на тесто за кекс.
Оставяме тестото за колаците да втаса за около час, да удвои обема си.
Загряваме сач или тефлонов тиган на котлона. Намазваме с олио, с черпак сипваме от сместа и леко с гърба му оформяме хубав кръг.
Оставяме палачинката на сач да се запече за минута - две, или докато започнат да се образуват балончета по повърхността на колака, обръщаме и запичаме и от другата страна.
След като извадим колака, го намазваме с масло, поръсваме със сирене и навиваме на руло.
Другият вариант е да добавим сирене в самата смес за родопски колаци преди да втаса и след това печем.
Ако сте любители на марудници, тези родопски колаци със сирене ще ви допаднат.