Начин на приготвяне
Активирайте маята с 1 с.л. захар и малко мляко (около 4 с.л. ), както и брашно, докато тази смес придобие консистенция на боза.
През това време пресейте брашното, но използвайте само около 400 г и образувайте кладенче, в което изсипете солта, олиото, затопленото прясно мляко, разбитите предварително белтъци и активираната мая.
Започнете да разбърквате с дървена лъжица, с ръце или както ви е удобно, докато получите меко и нелепнещо тесто (именно поради това ще се наложи да използвате и останалото брашно).
Намазнете хубавичко тестото, покрийте го с чиста кърпа и оставете да удвои обема си.
От втасалото тесто за милинки си разделете 11 приблизително еднакви топки и наредете в тава, поръсете ги обилно със сирене (по желание по време на месене също може да добавите сирене).
Отново оставете да удвои обема си за около 20 минути и намажете с 2 разбити жълтъка и изпечете домашните милинки до готовност. (На мен ми отне около 40 минути).
Ако сте любители на класическите тутманици, керде и други подобни закуски, тези Милинки с яйца и сирене ще ви харесат.