Начин на приготвяне
Измийте добре всички зеленчуци за постното ястие. Изчистете от горните листа на зелето, обелете морковите и лука, изрежете твърдата част на доматите.
Нарежете зелето на тънки ивици, лука - на колелца, а морковите - на кубчета.
Изсипете олиото в хубаво загрят тиган, сложете лука и добавете със сол, черен и червен пипер. Пържете до омекването на лука.
Прехвърляме морковите в тигана, разбъркваме и запържваме още няколко минути, като разбъркваме на често с шпатула.
Добавете нарязаното зеле в тигана, разбъркайте и сложете капак. Оставете да къкри на слаб огън. Ако има нужда, добавете малко вряла вода към ястието със зеле. Така избягваме изгарянето на зеленчуци.
След около 15 минути задушаване, поставете нарязани домати към зеленчуците. Добавете мъничко вряла вода. (половин ч.ч)
Затворете отново капака, минимум още половин час. След това се ориентирайте по готовността и мекотата на зелето, опитайте с подправки - добавете още, ако е необходимо.
Сервирайте горещо или студено постното зеле.
Задушеното постно зеле с домати може да служи не само като веган основно ястие, но и като гарнитура по ваша преценка.