Задушено постно зеле с домати

Аника ВойтАника Войт
Чирак
57
185
474
6
10/05/2020
"Лесно ястие за заети домакини - постно зеле с домати "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо81
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • зеле - 1 бр. средна глава
  • моркови - 2 бр.
  • зелен лук - 1/2 връзка
  • домати - 300 г
  • олио - 40 мл
  • червен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре всички зеленчуци за постното ястие. Изчистете от горните листа на зелето, обелете морковите и лука, изрежете твърдата част на доматите.

Нарежете зелето на тънки ивици, лука - на колелца, а морковите - на кубчета.

Изсипете олиото в хубаво загрят тиган, сложете лука и добавете със сол, черен и червен пипер. Пържете до омекването на лука.

Прехвърляме морковите в тигана, разбъркваме и запържваме още няколко минути, като разбъркваме на често с шпатула.

Добавете нарязаното зеле в тигана, разбъркайте и сложете капак. Оставете да къкри на слаб огън. Ако има нужда, добавете малко вряла вода към ястието със зеле. Така избягваме изгарянето на зеленчуци.

След около 15 минути задушаване, поставете нарязани домати към зеленчуците. Добавете мъничко вряла вода. (половин ч.ч)

Затворете отново капака, минимум още половин час. След това се ориентирайте по готовността и мекотата на зелето, опитайте с подправки - добавете още, ако е необходимо.

Сервирайте горещо или студено постното зеле.

Задушеното постно зеле с домати може да служи не само като веган основно ястие, но и като гарнитура по ваша преценка.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар