Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с кашкавалена заливка

Мусака с кашкавалена заливка

Мусака с кашкавалена заливка
Снимка: Кристиан Александров
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Следващия път пригответе мусаката с кашкавалена заливка - няма нужда да ни благодарите за съвета"

Необходими продукти

  • картофи - 1 кг
  • кайма - 300 г
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. червена
  • олио - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л. млян
  • За заливката
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сметана - 2 с.л. течна
  • кашкавал - 150 г
  • черен пипер - 2 щипки млян
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме картофите, морковите и лука и ги нарязваме на кубчета.

Нарязваме и червената чушка на дребно.

В тенджера на котлона кипваме 2 ч.ч. вода и сипваме вътре каймата.

Разбъркваме и варим 2-3 минути, след което добавяме нарязаните лук, морков и чушка.

Продължаваме да варим около 10 минути и сипваме картофите, олиото, солта, доматеното пюре и черния пипер.

Разбъркваме, добавяме още 1 ч.ч. вода и варим още 20-25 минути до омекване на картофите и сгъстяване.

Изсипваме вкусната мусака в тава и заглаждаме хубаво.

Разбиваме яйцата, млякото и сметаната за заливката за мусака. Добавяме солта, черния пипер и настъргваме вътре кашкавала.

Разбъркваме и заливаме мусаката.

Печем мусаката с кашкавалена заливка около 25 минути на 180 градуса.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: