Начин на приготвяне
Възваряваме 1 чаша вино, 600 г вода, нарязания на парченца лук и морков, сол и подправките, след което охлаждаме сместа. Поставяме в студения бульон почистената щука и отново варим на тих огън в продължение на 20 минути.
Междувременно приготвяме бялото масло. Нарязваме 3 малки глави лук много ситно, поставяме го в малък съд, заливаме със 100 мл. вино и варим, докато лукът омекне и виното се изпари.
Поставяме съда на много тих огън и като разбиваме с тел, прибавяме на малки части омекналото масло, маслото не трябва да се разтопи, необходимо е да бъде като гъста сметана. Бялото масло трябва да бъде готово едновременно със сваряването на щуката.
Отцедената щука се охлажда, разделя на парчета, които се овалват в смлени орехи се запържват леко в сгорещено олио. Поднася се парче щука с маслото.
По същия начин можем да приготвим и други сладководни риби.