Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Домашната торта на баба с много крем

Домашната торта на баба с много крем

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Домашната торта на баба с много крем
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Думите са излишни пред пухкавата домашна торта с крем на баба"

Необходими продукти

  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 150 г
  • заквасена сметана - 250 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • сода - 1 щипка
  • стафиди - 50 г
  • захаросани плодове - 50 г
  • орехи - 50 г
  • сол - 1 щ.
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 7 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • шоколад - за настъргване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцето с щипка сол и захарта, като към него прибавяме заквасената сметана със содата.

Брашното пресяваме предварително и постепенно го добавяме към останалите продукти.

Замесваме тесто, което разделяме на три части.

В едната слагаме стафидите, във втората захаросаните плодове, третата - смлените орехи.

Всяка смес поставяме в подмазана с олио форма и поставяме във фурната за около 25-30 минути.

След като се изпекат, ги оставяме да се охладят, а през това време правим вкусен крем за торта.

Около 100 мл от млякото заделяме настрани.

Останалата част слагаме на котлона да се сгорещи, след това добавяме захарта и бъркаме, докато се разтопи.

В отделен съд слагаме предварително заделеното студено мляко, яйцата и брашното и разбиваме до получаване на хомогенна смес.

Готовата смес изсипваме в горещото мляко, като едновременно с това се разбърква, за да не стане на буци.

Оставяме да заври и сваляме от котлона 5 минути, след като е завряло.

Сглобяваме тортата на баба, като подреждаме блатовете един върху друг, а помежду им намазваме с получения крем с яйца и мляко.

Отгоре настъргваме шоколада и прибираме готовата торта в хладилника за една нощ.

Домашната торта на баба с много крем е готова да бъде поднесена!

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: