Начин на приготвяне
Размиваме маята в малко топло мляко, прибавяме солта и част от пресятото брашно. Образуваната гъста каша оставяме да втаса.
В пресятото брашно правим малко кладенче и в него поставяме яйцата, останалото топло мляко, в което е разтопена захарта, настърганата лимонова кора, част от разтопеното краве масло и втасалата мая.
Замесваме козуначено тесто, като по време на месенето постепенно прибавяме останалото краве масло. Готовото тесто оставяме да втаса.
Приготвяме плънка, като към заврялото със захарта мляко добавяме счуканите орехови ядки, галетата и канелата. Разбъркваме сместа и оставяме да изстине. Прибавяме лимоновия сок.
Разточваме втасалото тесто на 2 дебели кори, които намазваме с плънката и увиваме на сладки рула.
Поставяме готовите рула от тесто в намазана с мазнина тава. Оставяме ги да втасат. Намазваме ги с разбитото яйце и печем в умерена фурна козуначените рула. За финал можем да поръсим готовите козунаци с пудра захар или семена по избор.
Превъзходно козуначено руло с орехова плънка за радост на малки и големи.