ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки Рула»Козуначено руло с орехова плънка

Козуначено руло с орехова плънка

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3361k179
30/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • мая - 20 г
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • масло - 125 г
  • сол - 1 щипка
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
  • масло - 1 с.л. за намазване на тавичката
  • брашно - 1 с.л. за поръсване на тавичката
  • яйца - 1 бр за намазване на рулата
  • За плънката
  • орехови ядки - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 6 - 7 с.л.
  • галета - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1/3 ч.ч.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размиваме маята в малко топло мляко, прибавяме солта и част от пресятото брашно. Образуваната гъста каша оставяме да втаса.

В пресятото брашно правим малко кладенче и в него поставяме яйцата, останалото топло мляко, в което е разтопена захарта, настърганата лимонова кора, част от разтопеното краве масло и втасалата мая.

Замесваме козуначено тесто, като по време на месенето постепенно прибавяме останалото краве масло. Готовото тесто оставяме да втаса.

Приготвяме плънка, като към заврялото със захарта мляко добавяме счуканите орехови ядки, галетата и канелата. Разбъркваме сместа и оставяме да изстине. Прибавяме лимоновия сок.

Разточваме втасалото тесто на 2 дебели кори, които намазваме с плънката и увиваме на сладки рула.

Поставяме готовите рула от тесто в намазана с мазнина тава. Оставяме ги да втасат. Намазваме ги с разбитото яйце и печем в умерена фурна козуначените рула. За финал можем да поръсим готовите козунаци с пудра захар или семена по избор.

Превъзходно козуначено руло с орехова плънка за радост на малки и големи.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: