Козуначено руло с орехова плънка

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
201
802
27
30/04/2020
Приготвяне50 мин.
Готвене30 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо64
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • мая - 20 г
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • масло - 125 г
  • сол - 1 щипка
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
  • масло - 1 с.л. за намазване на тавичката
  • брашно - 1 с.л. за поръсване на тавичката
  • яйца - 1 бр за намазване на рулата
  • За плънката
  • орехови ядки - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 6 - 7 с.л.
  • галета - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1/3 ч.ч.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размиваме маята в малко топло мляко, прибавяме солта и част от пресятото брашно. Образуваната гъста каша оставяме да втаса.

В пресятото брашно правим малко кладенче и в него поставяме яйцата, останалото топло мляко, в което е разтопена захарта, настърганата лимонова кора, част от разтопеното краве масло и втасалата мая.

Замесваме козуначено тесто, като по време на месенето постепенно прибавяме останалото краве масло. Готовото тесто оставяме да втаса.

Приготвяме плънка, като към заврялото със захарта мляко добавяме счуканите орехови ядки, галетата и канелата. Разбъркваме сместа и оставяме да изстине. Прибавяме лимоновия сок.

Разточваме втасалото тесто на 2 дебели кори, които намазваме с плънката и увиваме на сладки рула.

Поставяме готовите рула от тесто в намазана с мазнина тава. Оставяме ги да втасат. Намазваме ги с разбитото яйце и печем в умерена фурна козуначените рула. За финал можем да поръсим готовите козунаци с пудра захар или семена по избор.

Превъзходно козуначено руло с орехова плънка за радост на малки и големи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар