Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пикантен ориз с ананас

Пикантен ориз с ананас

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Пикантен ориз с ананас2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • ориз - 350 г дългозърнест
  • ананас - 400 г от консерва
  • шафран - 1 щипка
  • прясно мляко - 5 с.л.
  • масло - 75 г
  • лук - 1 глава голяма
  • джинджифил - 1 с.л. пресен
  • кимион - 2 ч.л. семе
  • кориандър - 1 ч.л.
  • канела - 1 пръчка 2 - 3 см
  • кардамом - 10 шушулки
  • ядки - 100 г смес (кашу, бадеми, фъстъци)
  • стафиди - 60 г
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се накисва за 30 минути в студена вода. Шафрана се слага в леко затопленото мляко за около 5-7 минути заедно със стафидите.

Загрейте маслото и запържете ситно нарязаната глава лук и джинджифила и запържете на умерен огън за около 5-6 минути. Когато лукът омекне добавете и кимиона, кориандър, канелата, шушулките кардамом и черен пипер на вкус.

Запържете за още 2 минути и добавете ориза. Разбъркайте е налейте вряща вода.

Водата трябва да е в достатъчно количество, така че да покрие ориза поне с 5 сантиметра. Варете ястието на умерен огън под похлупак за 7-8 минути.

Вземете ароматизираното с шафран мляко и го излейте зигзагообразно върху ориза, но не разбърквайте. Задушавайте ориза докато напълно попие течността.

Преди поднасяне добавете ананаса и ядките, разбъркайте и сервирайте топло.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: