Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Круфини»Козуначени круфини с портокал и сушени плодове

Козуначени круфини с портокал и сушени плодове

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6471
Козуначени круфини с портокал и сушени плодове
Снимка: Росица Петрова
2 / 9
13/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10
"Насладете се на козуначените круфини с портокал и сушени плодове - приключение за небцето"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 - 700 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 11 г суха
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 4 бр.
  • захар - 100 г
  • подсладител - 1 с.л. течен
  • мас - 80 г мека
  • сол - 1/4 ч.л.
  • портокалов сок - 60 мл (прясно изцеден)
  • портокалова кора - кората на 1 цитрус
  • краве масло - 100 г меко, за намазване
  • сушени плодове - 150 г (стафиди, папая, помело, боровинки)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за вашите круфини трябва да са със стайна температура.

В леко затоплено прясно мляко разтворете маята и 1 с.л. от захарта. Разбъркайте и оставете съда, покрит с кърпа за 10-15 минути, докато маята се активира.

Настържете на фино ренде кората на един портокал и изцедете 60 мл сок. Пресейте брашното и солта и направете кладенче.

Разбийте с миксер яйцата, жълтъците и захарта за 5-6 минути на пухкав крем. Прибавете ги към брашното заедно със сместа с маята, сока и кората от портокал и меката мас.

Ако обичате по-сладки десерти, добавете и 1 с.л. течен подсладител. Не добавяйте захар, защото ще се загубят въздушността и мекотата на козуначените круфини.

Замесете меко и еластично тесто. Поставете го в дълбока купа, предварително намазана с олио. Тестото също намажете и покрийте със стреч фолио. Оставете на топло за поне 1 час до удвояване на обема.

Времето за втасване може да е по-дълго в зависимост от температурата в помещението.

Докато тестото втасва, нарежете сушените плодове на дребни парчета. След това разделете тестото на три равни части.

Всяка разточете върху набрашнена повърхност на правоъгълна много тънка кора. Намажете обилно с меко масло и поръсете със сушените плодове. Навийте на стегнато руло откъм тясната страна.

Оформеното тестено руло разрежете с остър нож на две по дължина без да стигате до края. Навийте единия край с разрезите нагоре на охлюв и продължете да навивате другия върху първия.

Така оформените круфини със сушени плодове поставете в хартиени форми с диаметър 13 см и височина поне 15 см. Аз ползвах форми за панетоне.

Ако не разполагате с такива форми, може да ползвате метални или огнеупорни купи, на които да направите високи бордове от хартия за печене.

Оставете круфините отново да втасат за 40-50 минути. След като са напълнили формите на 2/3 от обема ги изпечете в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за 40-45 минути.

По средата на печенето, ако са се запекли, ги покрийте с лист алуминиево фолио.

За готовност проверете с дървено шишче. Щом излиза сухо, ги извадете от фурната и охладете върху решетка.

По желание поръсете козуначени круфини с портокал и сушени плодове с малко пудра захар.

Светли и благословени празници!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: