ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Козунак с кондензирано мляко

Козунак с кондензирано мляко

Козунак с кондензирано мляко
Снимка: Кристиан Александров
1 / 2
13/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене25 мин.
Общо55 мин.
Порции6

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г за козунак
  • прясно мляко - 240 мл
  • мая - 10 г суха
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 4 с.л. + за поръсване
  • кондензирано мляко - 80 мл + за намазване
  • сол - 1/4 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимонена кора - 1/4 ч.л. настъргана
  • краве масло - 60 г меко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и добавяме маята, 3 с.л от брашното и 1 с.л. захар. Разбъркваме и оставяме сместа за 5 минути.

В тавичка пресяваме брашното и добавяме солта, захарта, ванилията, сместа с маята и кондензираното мляко.

Първо бъркаме с бъркалка отвътре-навън, а когато продуктите са грубо смесени, започваме да размесваме с ръце. Месим за 10-15 минути и добавяме на няколко пъти мекото масло като взимаме от него с ръце и така месим.

Поставяме тестото за козунака в купа и го покриваме с прозрачно фолио. Оставяме го да утрои обема си за 1 час.

След това разделяме тесто на 6 части без да го месим. Разточваме леко всяка част, навиваме на руло и подреждаме в 2 тефлонови правоъгълни формички по 3 рулца.

Покриваме с фолио и оставяме за още един час. След това намазваме вече оформения домашен козунак с кондензирано мляко и поръсваме със захар.

Печем козунака с кондензирано мляко на 180 градуса около 25 минути.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: