Начин на приготвяне
Взимаме една тенджера, вътре слагаме боба и водата, и слагаме на котлона за час, час и половина, докато се свари бобът.
В тиган слагаме малко олио и запържваме лука, докато придобие златист цвят, прибавяме доматения концентрат и запържваме за малко и прибавяме брашното. Запръжката прибавяме към сварения боб и оставяме да покъкри на много бавен огън.
В друг дълбок съд слагаме олио и запържваме фиде, докато придобие кафеникав цвят и отделяме в една чиния.
В същия тиган слагаме маслото и запържваме много добре измития ориз, след това прибавяме вода в съотношение едно към три (1 част ориз, 3 части вода), посоляваме, прибавяме зърна черен пипер и запърженото фиде, оставяме да се сготви за около 15 минути.
Нека да поеме водата оризът за един час, под капака слагаме салфетка и покриваме с кърпа.
В една чиния слагаме боб яхния и гарнираме с ориза приготвената яхния.
Боб яхния с ориз е една от най-известните турски рецепти.