Начин на приготвяне
В една тенджера слагаме вода и захар и слагаме на котлона да за заври, след като минат 15 мунити прибавяме и сока от лимон и оставяме да изстине готовият сироп.
Взимаме един пакет локум и режем локума на много малки кубчета, орехите ги смиламе и взимаме една тава за печене, намазваме с олио, не с масло.
Слагаме ред кора, поръсваме с орехи и локум и слагаме втората кора, пак намазваме с олио и поръсваме с орехи и локум.
Така продължаваме докато свършат продуктите и режем баклавата на малки квадрати и печем на 170 градуса около 40 минути.
Изваждаме от фурната, чакаме около 10 минути и заливаме със студения сироп, прибираме в хладилника.
Сервираме изстинала постната баклава с локум и орехи.