Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Сполучливи сливенски милинки

Сполучливи сливенски милинки

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Сполучливи сливенски милинки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1

Необходими продукти

  • За активиране на маята
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - малко топло
  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 250 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • За заливката
  • краве масло - 185 г
  • брашно - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 1 к.ч топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлото прясно мляко. Оставя се настрана, докато шупне. След което се смесва с останалите продукти за тесто за милинки.

От омесеното вече тесто с намаслени ръце се оформят малки топчета (или с големина по желание) и се нареждат много плътно в тавичка като за класически сливенски милинки.

Оставят се да втаса, докато стигнат до половината от височината на тавата.

Продуктите за заливката се смесват. Разбъркват се до получаване на гладка емулсия, която се намазва на плътен пласт върху приготвените милинки.

Сполучливите сливенски милинки се пекат до златистокафяво. Готовите милинки може да поръсите с пудра захар и да ги консумират със сирене или конфитюр.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: