Начин на приготвяне
Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на парчета и ги смелете в блендер.
Поставете ги в купа и добавете олиото, захарта, бакпулвера, содата, угасена предварително в оцета, канелата, карамфила, портокаловия сок, настърганите портокалови корички и разбъркайте.
Прибавете пресятото брашно, разбъркайте до еднородна смес и сипете сместа за постния ябълков сладкиш в намазана с олио и поръсена с брашно форма за кекс.
Поставете формата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете чудния ябълков кекс за около 1 час до суха клечка.
Готовия и охладен плодов кекс, поръсете с пудра захар.
Постният ябълков кекс е подходящ сладкиш за онези, които са се отдали на спазване на традициите.