Медальон турбиго

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3371k246
Медальон турбиго1 / 2
13/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Толкова пищно ястие отдавна не сте виждали - Медальон турбиго за празника на някого, който много обича храната"

Необходими Продукти

  • свинско филе - 800 г (шол)
  • брашно - 4 с.л. за паниране
  • брашно за соса - 1 с.л.
  • масло - 1/2 ч.ч. растително
  • краве масло - 40 г
  • кренвирши - 200 г
  • стерилизирани гъби - 12 бр. малки за медальоните
  • стерилизирани гъби - 6 бр. малки за соса
  • вино - 1/3 ч.ч.
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • лук - 1 глава
  • хляб - 6 бр. тънки филии (без кората)
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме месото от ципите и ги нарязваме напречно на мускулните влакна на 12 филийки. Начукваме внимателно филийките с дървено чукче и ги изтъняваме. Поръсваме със сол и смлян черен пипер.

Краищата им загъваме надолу и навътре и те придобиват форма на малки кюфтета. Потапяме ги в брашно и ги изпържваме в 2/3 от растителното масло.

В същата мазнина поставяме настъргания кромид лук, размитото със студена вода брашно, разреденото с вода доматено пюре, нарязаните на тънки ивички гъби (за соса), виното, солта и смления черен пипер. Оставяме соса да поври 5-6 минути и ако е необходимо, доливаме вода, така че гъстотата му да бъде като на боза.

В останалата мазнина изпържваме филийките хляб, предварително оформени като правоъгълници и панирани в разбитите с прясно мляко яйца.

В кравето масло поставяме целите гъби за медальоните, задушаваме съвсем малко и ги изваждаме. След това задушаваме също съвсем леко нарязаните на кръгчета кренвирши.

Поднасяме готовия медальон турбиго по следния начин. Изпържените филии хляб поставяме като канапе в средата на чиниите (платото).

Върху тях слагаме по два медальона и ги поливаме с гъбения сос. В средата на всеки медальон поставяме по една гъбка, а около нея като листа на маргаритка подреждаме кръгчетата кренвирши.

Около канапето от хляба подреждаме гарнитура от картофено пюре и задушени зеленчуци и украсяваме с клончета магданоз и част от зеленчуците.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: