Начин на приготвяне
За блатовете разбиваме яйцата със захарта, прибавяме олиото, ванилията и брашното, размесено с бакпулвера.
Печем блатовете за тортата в намазнена и набрашнена форма или тава на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 15-20 минути.
Приготвяме лимоновия крем за сладкиша като измиваме добре лимоните, настъргваме корите и изцеждаме сока.
Смесваме захарта, сока от лимоните, корите, маслото и бъркаме на водна баня, докато захарта и маслото се разтопят.
Отделно разбиваме две цели яйца и два жълтъка с малко захар.
Към яйчената смес прибавяме внимателно лимоновата смес и бъркаме непрекъснато.
Готовата смес връщаме на водна баня на средна температура за около 15 минути при непрекъснато бъркане, сместа не трябва да завира.
Пухкавият крем за тортата е готов, когато получи наситен жълт цвят.
Захващаме се с подреждането на апетитната торта - редуваме блат, крем, блат, крем. Добре е лимоновата торта да се съхранява в хладилник.
Тортата с лимонов крем има свеж и нежен вкус!