Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта с лимонов крем

Торта с лимонов крем

Румяна СакалийскаРумяна Сакалийска
Ветеран
3191k5187
Торта с лимонов крем2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Свежа лимонова тортичка с нежен крем - истински празник за сетивата"

Необходими продукти

  • ЗА БЛАТА
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 120 г
  • олио - 1 к.ч.
  • ванилия - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • брашно - 250 г
  • ЗА КРЕМА
  • лимони - 5 бр.
  • захар - 250 г
  • краве масло - 130 г
  • яйца - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете разбиваме яйцата със захарта, прибавяме олиото, ванилията и брашното, размесено с бакпулвера.

Печем блатовете за тортата в намазнена и набрашнена форма или тава на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 15-20 минути.

Приготвяме лимоновия крем за сладкиша като измиваме добре лимоните, настъргваме корите и изцеждаме сока.

Смесваме захарта, сока от лимоните, корите, маслото и бъркаме на водна баня, докато захарта и маслото се разтопят.

Отделно разбиваме две цели яйца и два жълтъка с малко захар.

Към яйчената смес прибавяме внимателно лимоновата смес и бъркаме непрекъснато.

Готовата смес връщаме на водна баня на средна температура за около 15 минути при непрекъснато бъркане, сместа не трябва да завира.

Пухкавият крем за тортата е готов, когато получи наситен жълт цвят.

Захващаме се с подреждането на апетитната торта - редуваме блат, крем, блат, крем. Добре е лимоновата торта да се съхранява в хладилник.

Тортата с лимонов крем има свеж и нежен вкус!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: