Начин на приготвяне
В две отделни купи смесете сухите (без брашното от Рожков) и течните съставки.
Разбъркайте ги до хомогенност и постепенно добавяйте течните към сухите съставки.
След като получите еднородна кексова смес, разделете на 2 приблизително равни части и към едната добавете брашното от Рожков (или друго тъмно брашно), докато постигнете желания от вас тъмен цвят.
В плоска тава за кекс изсипете по малко от бялата, а по средата - от черната смес. Редувайте ги така, докато следите се изчерпат.
С помощта на клечка за зъби правете линийки, така че да се образуват цветенца.
Изпечете постния кекс на 180 градуса с включена вентилация до готовност.
Постният кекс без яйца и мляко е чудесна идея за вкусен сладкиш по време на пости.