Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сочен шоколадов кекс с портокалови корички

Сочен шоколадов кекс с портокалови корички

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Сочен шоколадов кекс с портокалови корички
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Опитахте ли вече този сочен кекс - а какво чакате?"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 10 с.л. (пълни)
  • олио - 10 с.л.
  • прясно мляко - 12 с.л.
  • брашно - 12 с.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • течен шоколад - 100 г
  • какао - 3 с.л.
  • портокали - кората на 1/2 цитрус
  • портокалова есенция - 1 ч.л.
  • бадеми - 20 г (филиран)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти е добре да са със стайна температура.

Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна за 30 секунди и го оставете да се охлади.

Настържете на фино ренде кората на 1/2 портокал.

Разбийте с миксер яйцата и захарта на високи обороти, докато сместа увеличи обема си и захарта се стопи.

След това прибавете олиото, прясното мляко и разтопения шоколад като разбърквате добре след всеки добавен продукт.

Пресейте брашното, какаото и бакпулвера.

Започнете да добавяте на части от сухата смес, разбърквайки с шпатула.

Накрая прибавете фино настъргана кора на портокала и есенцията.

Прехвърлете готовата кексовата смес в правоъгълна форма за печене, която предварително сте намазнили.

Отгоре поръсете със филиран бадем.

Печете шоколадовия кекс на 170 градуса с вентилатор за около 40 минути до суха клечка.

След изпичане оставете за 10 минути във формата и после охладете върху решетка.

Получи се много сочен и ароматен шоколадов сладкиш, който ви препоръчвам да опитате.

Да ви е сладко с този сочен шоколадов кекс с портокалови корички!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: