Начин на приготвяне
В купа смесете маята, захарта, прясното мляко и водата (топли или хладкави, в никакъв случай директно изкарани от хладилник).
Разбъркайте до хомогенност и оставете маята да се активира. Тя ще удвои и дори ще утрои своя обем.
Когато това се случи, чукнете яйцето, добавете солта и сипете олиото.
Постепенно добавяйте предварително пресятото брашно, докато се получи лепкаво тесто. Намажете го с олио и оставете да втаса.
Втасалото тесто за понички разделете на еднакви по големина части. Най-лесно е, когато разточите тестото на дълга тънка кора и нарежете с кръгла форма за курабии.
Понатиснете кръгчета по краищата, за да е по-тънко, а по средата поставете 1 ч.л. течен шоколад. Съберете тестото в топче, като придърпвате краищата и ги прилепяте добре. Накрая оваляйте малко в кръга, за да се оформи топче.
Ако тестото се лепи твърде много по ръцете, намалете ги с олио.
Изпържете приготвените понички в маслена баня от двете страни до готовност.
Моите сполучливи понички с течен шоколад поднасяме по желание с шоколадов топинг.