Начин на приготвяне
Приготвяме пандишпановия блат, като разделим жълтъците от белтъците.
Белтъците разбиваме на твърд смяг.
Жълтъците разбиваме със захарта на пухкав крем.
Постепенно добавяме белтъците при жълтъците и разбъркваме леко. Добавяме и пресятото брашно на малки порции и разбъркваме до хомогенизиране.
Изсипваме сместа в тава, покрита на дъното и стените с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.
Оставяме блатът да се охлади напълно.
За крема кипваме млякото на котлона. Отделяме 6 с.л. от млякото в купичка и в него разбъркваме пудинга.
Разделяме жълтъците от белтъците.
Разбиваме белтъците на сняг.
Разбиваме жълтъците със захарта на пухкав крем.
Отместваме кипящото мляко от котлона и изсипваме в него разбитите жълтъци, Връщаме на котлона и варим при постоянно бъркане 2-3 минути. Отново отместваме, добавяме разтворения пудинг и пак връщаме на котлона. Намаляваме температурата.
Варим при непрекъснато бъркане до сгъстяване на крема. Отместваме от котлона и добавяме разбитите белтъци. Разбъркваме и оставяме крема да се охлади малко. След това добавяме маслото, разбъркваме и оставяме настрани да изстине напълно.
Когато и кремът и блатът са студени, започваме да сглобяваме нашата пандишпанова торта. Разрязваме блата на две. Намазваме единия блат с обикновено сладко от ягоди /само сиропа/и върху него разпределяме почти целия крем за торта. Отгоре поставяме втория блат, намазваме останалия крем. Отгоре намазваме с разбитата предварително сметана.
Настъргваме бял шоколад в средата и декорираме с ягодки от сладкото.
Оставяме сметановата тортата да се стегне за 4-5 часа и след това сервираме.
Мека и сочна сметанова торта с пандишпанови блатове.