Начин на приготвяне
Накисваме фасула за около 2-3 часа в студена вода. След това го слагаме да ври на слаб огън до пълното му сваряване.
Задушаваме ситно нарязания лук в растителното масло и малко вода до полуомекване. Прибавяме ориза и продължаваме със задушаването.
След като оризът вече попие течността, сипваме гореща вода и продължаваме да задушаваме до набъбване на ориза.
Прибавяме отцедения фасул и ако е необходимо, още малко гореща вода (или от отварата от фасула).
Задушаваме сместа още десетина минути и прибавяме солта, червения и черния пипер и махаме съда от огъня.
Поръсваме със стритата чубрица и дребно нарязания магданоз и отново разбъркваме заготовката за нашите пълнени чушки.
Накисваме в гореща вода сушените пиперки, които предварително сме почистили от дръжките и семето.
След като омекнат, пълним пиперките с готовата смес от ориз и фасул. Нареждаме готовите пиперки в тавичка, поливаме ги с малко вода и останалата мазнина и ги запичаме във фурната.
Сервираме готовите печени чушки като постна вечеря или рецепта за Бъдни вечер.