Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Дроб сарма»Вегетарианска дроб сарма

Вегетарианска дроб сарма

Вегетарианска дроб сарма
Снимка: Албена Асенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Не ни е нужно месо, за да хапнем вкусно - тази вегетарианска дроб сарма ни приканва само с вида си, какво остава за вкуса"

Необходими продукти

  • пресен лук - 2 връзки
  • гъби - 300 г
  • спанак - 100 г замразен
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 с.л. сух
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • сол
  • олио - 5 с.л.
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • сода - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресният лук се нарязва на дребно. Заедно с почистените и нарязани гъби се задушава в загрята мазнина. Когато омекнат, към тях се прибавя измитият ориз. След кратко разбъркване, се прибавя размразеният спанак и около половин чаена чаша вода.

Прибавят се сол на вкус, сух джоджен, червен и черен пипер. Щом оризът попие водата, всичко се прехвърля в тавичка. Наливат се още около две чаши и половина вода, тавата се покрива с алуминиево фолио и слага във фурна.

Дроб сармата без месо се пече на 200 градуса до готовност на ориза. Когато е почти готова, се маха фолиото и дроб сармата се залива със заливка, приготвена от две разбити яйца с кисело мляко, брашно и малко сода.

Вкусното вегетарианско ястие се връща във фурната и се допича още 15 минути до приятен загар.

Сервираме вегетарианска дроб сарма по желание с кисело мляко.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: