Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Мариновано (ферментирало) цвекло

Мариновано (ферментирало) цвекло

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
1898938153414
Мариновано (ферментирало) цвекло
Снимка: Чародейката
2 / 4
20/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Мариновано цвекло - винаги се притичва на помощ, когато на ястието му липсва нещо"

Необходими Продукти

  • червено цвекло - 3 кг
  • цвик - 2 ч.ч.
  • минерална вода - 7 л или изворна
  • морска сол - 6 с.л.
  • джинджифил - 1 малко парче
  • чесън - 1 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за количество за 11-литрова бутилка.

Измийте и обелете цвеклото, нарежете го на парчета, колкото да могат да преминат през гърлото на 11-литрова бутилка от минерална вода.

След това добавете цвика от кисело мляко (получен от изцеждането на 1 кг домашно кисело мляко), водата и морската сол. Добавете нарязания с белачка за зеленчуци тънки лентички джинджифил и обелените и цепнати с нож през върха скилидки чесън.

Затворете с капачката бутилката на шишето и разклатете, за да се разпредели равномерно солта.

Дръжте бутилката на стайна температура (около 20-25 градуса) и отваряйте всеки ден капачката, за да се освободи от газовете, които се образуват при ферментацията. След всяко отваряне, затваряйте отново с капачката и разклащайте енергично бутилката.

Всеки ден трябва да се разклаща бутилката, докато цвеклото ферментира. Ако прецените, може да добавите допълнително морска сол на вкус.

Процесът на ферментация продължава от седмица до две - три седмици в зависимост от температурата в помещението. Можете да пробвате вкуса на течността (кваса) всеки ден, за да се провери дали вече е ферментирало цвеклото.

Появата на газирани мехурчета въздух е знак, че цвеклото е готово и след това можете да го прехвърлите в по-малки буркани, като го залеете с прецедения му сок. Затваря се с винтови капачки и се съхранява в студена изба или в хладилник, не е нужна стерилизация.

Цвеклото има сладко-кисел вкус, напомня на кисело зеле или кисели краставички, но е с по-плътна текстура от тях. Течността от бутилката също се консумира, подобна е на зелевия сок, но е с доста по-наситен вкус.

И цвеклото, и сокът, приготвени по тази рецепта, са напитки полезни за здравето, тъй като освен витамините и минералите, заради самия процес на ферментация, съдържат пробиотици.

Ферментиралото цвекло може да се използва самостоятелно - като салата с цвекло или да го добавяте към други ястия - супи с цвекло, класически боршове, зеленчукови гювечи и т.н.

Добър апетит!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Чародейката
Чародейката
Забравих да допълня, че освен все известните ползи за здравето от консумацията на ферментирали храни като цвеклото, употребата на сокът му помага за нормализиране на високото кръвно налягане.
21.02.2020 10:20
1