Начин на приготвяне
Маята се активира в съд с хладката вода, добавя се кафявата захар и 2 супени лъжици брашно, покрива се с кърпа и се изчаква сместа да шупне.
Брашното се пресява два-три пъти и в него се прави кладенче. В него се изсипва шупналата мая, прясното мляко, щипката сол, яйцата (единия жълтък се оставя за намазване на питката).
Готовата лимецова питка се оставя да втаса един час, след което се намазва с разбития жълтък с малко вода или мляко и зехтина.
Надупчва се с вилица на няколко места или се цепва с ножа.
Домашната питка се пече в умерена фурна на 160-180 градуса за около 40 минути.
Става много вкусна и здравословна питка.
Да ви е сладко с тази мекичка лимецова питка!
Коментари