Начин на приготвяне
Накисваме боба в студена вода поне за 6 часа. Изхвърля се водата и се налива друга, поставя се на огъна и се оставя да поври 15 минути. Изхвърля се и тази вода, измива се боба и се налива друга. Поставя се на котлона и се вари до готовност.
В тиган налейте олиото и прибавете предварително почистения и нарязан на кубчета зеленчук – лук, моркови и чушки, пържете до лека промяна на цвета на зеленчука. Прибавете доматите, лютеницата и варите до изпаряване на сока.
Прибавете червения пипер, разбъркайте за кратко и сипете зеленчуковата запръжка при боба. След като отново заври, посолете ястието на вкус и поръсете с джоджен яхнията. Свалете боба от котлона и оставете да се задуши за около 10 минути преди сервиране на готовата постна боб яхния.