Начин на приготвяне
Натрошете маята и я разтворете в леко затопленото мляко заедно със захарта.
В купа пресейте брашното, оформете кладенче и в него поставете солта, разбитите с вилица яйца, разтопеното масло, ванилията и разтворената мая със захарта.
Прибавяйте от пресятото брашно и замесете меко тесто. Завийте тестото и оставете за 1 час на топло да втаса.
През това време си пригответе крема, той трябва да е охладен. В съд с дебело дъно налейте прясното мляко, сметаната и кубче масло. Поставете съда на котлона и варите до завиране, отстранете от котлона.
В отделен съд разбийте яйцата, захарта, нишестето и ванилиите да гладка смес. Към течната смес, при непрекъснато бъркане прибавете яйчената смес и варите до сгъстяване на крема, на слаб огън.
Сипете крема в стъклена купа и завийте със стреч фолио (за да не хване коричка отгоре) и оставете да се охлади.
Разделете втасалото тесто на две еднакви по големина топки, които разточвате на тънко и разделяте на 12 триъгълни парчета. В широката страна на всеки триъгълник поставете 1 лъжица от крема и навийте на кифлички.
Подредете кифличките в тава постлана с хартия за печене на малко разстояние една от друга и оставете за 50 минути да втасат наново.
След като това стане, намажете кифличките с оставения предварително жълтък разбит с 1 с.л. олио. Останалия крем поставете в шприц и хаотично разпределете върху кифличките.
Нагрейте фурната на 200 градуса и печете до златисто-кафяв цвят за около 20-25 минути. Кифличките с домашен крем са много вкусни, опитайте.