Начин на приготвяне
Булгурът се залива с вряща вода и се захлупва за 30 минути.
През това време се подготвят останалите продукти:
Лукът (кромид и праз лук) се почиства и нарязва на ситно. Прехвърля се в тенджера и се запържва в зехтина, добавят се наситнените морков и нарязания на ситно чесън, най-накрая се добавят брашното, червеният пипер и доматеното пюре.
Разбърква се и се налива литър и половина горещ зеленчуков бульон (или вода) и счуканите или стрити сушени червени чушки.
Оставя се да заври и след десетина минути се слага набъбналият булгур, мащерка, сол и черен пипер на вкус.
Чорбата къкри на слаб огън още двайсетина минути. Ако ви се стори твърде гъста, може да се добави допълнително количество бульон или гореща вода и се изчаква да поври още десетина минути на умерена температура.
Ситно нарязаните листа целина се добавят след дърпането на постната чорбата от огъня.
Постната чорба от булгур се сервира гореща, поръсена по желание с едро счукан лют червен пипер.
Добър апетит!