Постна чорба от булгур

ЗориЗори
Експерт
1406885891744
Постна чорба от булгур
Снимка: Зори
1 / 5
14/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Една по-различна супичка от булгур, която вече е сред любимите ни"

Необходими Продукти

  • булгур - 100 г
  • лук - 1 глава кромид
  • праз - 1 стрък лук
  • моркови - 1 бр.
  • червени чушки - 5 - 6 бр. сухи
  • чесън - 3 скилидки
  • брашно - 1 с.л. препечено на сух тиган
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • целина - 3 с.л. ситно нарязани листа
  • подправки - суха мащерка, сол и черен пипер, лют червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Булгурът се залива с вряща вода и се захлупва за 30 минути.

През това време се подготвят останалите продукти:

Лукът (кромид и праз лук) се почиства и нарязва на ситно. Прехвърля се в тенджера и се запържва в зехтина, добавят се наситнените морков и нарязания на ситно чесън, най-накрая се добавят брашното, червеният пипер и доматеното пюре.

Разбърква се и се налива литър и половина горещ зеленчуков бульон (или вода) и счуканите или стрити сушени червени чушки.

Оставя се да заври и след десетина минути се слага набъбналият булгур, мащерка, сол и черен пипер на вкус.

Чорбата къкри на слаб огън още двайсетина минути. Ако ви се стори твърде гъста, може да се добави допълнително количество бульон или гореща вода и се изчаква да поври още десетина минути на умерена температура.

Ситно нарязаните листа целина се добавят след дърпането на постната чорбата от огъня.

Постната чорба от булгур се сервира гореща, поръсена по желание с едро счукан лют червен пипер.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: