Начин на приготвяне
Отделят се първите, най-големи листа, на зелето и се запазват за варенето на сармите.
Останалите листа, ако са по-големи, се режат наполовина, като се изрязват жилките. По-малките зелеви листа оставяме цели.
Приготвяме си толкова листа, колкото зелеви сарми смятаме да направим. Аз си подготвих за 15 бр.
Останалото кисело зеле нарязваме на ситно за плънката.
Морковите обелваме и настъргваме на едро ренде или наситняваме на кубчета.
Празият лук и чесъна почистваме и нарязваме на ситно, целината - нарязваме също на дребно.
Прехвърляме ги в тиган с олиото и леко запържваме, добавяме и накълцаните зелеви листа. Поливаме с малко олио и добавяме предварително измития и отцеден от водата ориз, бъркаме, докато стане прозрачен и наливаме водата и зелевия сок.
Изчакваме, докато плънката се сгъсти и поръсваме на вкус с подправките - ронена чубрица, черен пипер, кимион, лют червен пипер и сол.
Получената плънка разпределяме върху зелеви и лозови листа, като ги навиваме на стегнати сарми.
Избираме си подходяща тенджера, в която ще се варят сармите и на дъното ѝ слагаме обърната чиния.
Върху нея слагаме едно-две от заделените големи зелеви листа.
Прехвърляме сармите в тенджерата, като ги редим плътно една до друга. Върху тях слагаме още няколко зелеви листа, поливаме със зеленчуков бульон, колкото леко да ги покрие и похлупваме с чиния.
Варим зелевите и лозовите сармички на не много силен котлон около 45-50 минути.
Добър апетит!