Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Пухкава празнична погача

Пухкава празнична погача

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Пухкава празнична погача
Снимка: Йозлям Кадирова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Посрещаме всеки празник с вкусна погача"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 2 в.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 3 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - около 1 кг.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като с помощта на вилица я намачкате със захар и добавите 2 ч.л. от прясното мляко, което затоплете предварително.

Затопленото мляко сипете в удобен за месене съд, добавете белтъците (жълтъците отделете за намазване на питата), активираната мая, солта, олиото и по-малко брашното, докато получите меко нелепнещо тесто.

Намажете с олио тестото и оставете да удвои обема си.

От вече втасалото тесто оформете вашата погача (в моя случай я разточих на голяма кора с дебелина 1 см, разрязах я, като започнах рязането на около 1 см от краищата и увих на руло, след което на охлюв).

Оставете пухкавата празнична погача отново да втаса, намажете с жълтъците и поръсете обилно със сусам.

Изпечете погачата до готовност на 170 градуса.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: