Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио. Добавя се оризът и се разбърква за минута-две, след което се наливат 2 ч.ч. вода. Слагат се гъбите, бульончетата и подправките (без червения пипер) и плънката се оставя на слаб огън, като периодично се разбърква. Ако е необходимо, се долива вода.
След около 20 минути оризът е сварен и се преминава към пълненето на пуйката с него.
Готовата пълнена пуйка се зашива, намазва се със смес от олио, червен пипер и сол и се пече в продължение на 3 часа на 200 градуса, като от време на време се залива със соса, който се отделя на дъното на тавата. В случай че започне да прегаря, я покрийте с парче алуминиево фолио.
След изтичане на 3 часа увеличете фурната на 220 градуса и печете още час.
Сервирайте парче печена пуйка и плънка.
П.С. Плънката на моята печена коледна пуйка идва в повече, но е прекрасна гарнитура.
Коментари