Начин на приготвяне
Затопляме прясното мляко и вътре сипваме суха мая, лъжичката захар и 1 с.л. брашно. Когато маята се активира към нея добавяме маста и разбъркваме. Постепенно започваме да добавяме брашно и да размесваме. Трябва да се получи меко тесто. При нужда добавяме още малко брашно.
Разточваме тестото на кора с дебелина около 2 мм. С помощта на водна стъклена чаша изрязваме кръгове от тестото. С капачка за бутилки изрязваме дупка в средата на всеки кръг.
Подреждаме всички гевречета в тава, предварително покрита с хартия за печене. Печем на 200 градуса за 10-15 минути до съвсем леко порозовяване. Оставяме гевречетата да се охладят.
Приготвяме сиропа, като кипваме на котлона водата със захарта за 15 минути. Трябва да се получи гъст сироп.
Потапяме гевречетата в горещия захарен сироп и веднага овалваме в захарта, смесена с ванилията.
Подреждаме в чиния и оставяме да престоят поне 4-5 часа преди сервиране готовите сладки коледни гевречета.