Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака в йенска тенджера

Мусака в йенска тенджера

Мусака в йенска тенджера
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Аз съм от хората, които правят мусаката в йената, защото обичам да я гледам как става готова пред очите ми"

Необходими продукти

  • лук - 1 глава
  • картофи - 500 г
  • кайма - 300 г
  • домати - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • сол
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • чубрица - 1/2 с.л.
  • За заливката
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на дребно и се запържва в малко олио.

След като омекне, се прибавят обелените и нарязани на кубчета картофи.

След около 6-7 минути се прибавя каймата. Разбърква се, докато каймата стане на трохи и побелее.

Мусаката се овкусява със сол, чубрица, черен и червен пипер. Доматът се нарязва на много ситно или се пасира.

Той се слага накрая заедно с около 100 мл вода.

Сместа за мусаката се прехвърля в тенджера от йенско стъкло, похлупва се и се слага в студена фурна.

Пече се на 200 градуса, като към когато е почти готова, се маха капакът и се залива със заливка за мусака, приготвена от разбито яйце с кисело мляко и малко брашно.

Мусаката в йенска тенджера се допича до получаване на хубав загар на заливката.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: