Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно и се запържва в малко олио.
След като омекне, се прибавят обелените и нарязани на кубчета картофи.
След около 6-7 минути се прибавя каймата. Разбърква се, докато каймата стане на трохи и побелее.
Мусаката се овкусява със сол, чубрица, черен и червен пипер. Доматът се нарязва на много ситно или се пасира.
Той се слага накрая заедно с около 100 мл вода.
Сместа за мусаката се прехвърля в тенджера от йенско стъкло, похлупва се и се слага в студена фурна.
Пече се на 200 градуса, като към когато е почти готова, се маха капакът и се залива със заливка за мусака, приготвена от разбито яйце с кисело мляко и малко брашно.
Мусаката в йенска тенджера се допича до получаване на хубав загар на заливката.