Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнени хлебчета»Пълнени питки със сирене и сусам

Пълнени питки със сирене и сусам

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Пълнени питки със сирене и сусам
Снимка: Илияна Димова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"И за домашни сандвичи стават и ей така да си ги хапне човек - та хич не го мислете и още днес ги пригответе"

Необходими продукти

  • заквасена сметана - 1/2 ч.ч. 20 % масленост
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • олио - 3 с.л.
  • суха мая - 2 ч.л.
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • маргарин - 3 с.л. 80 % масленост
  • яйце - 1 бр.
  • брашно - 500 г приблизително
  • За плънка и поръсване
  • сирене - 200 г
  • яйца - 1 бр. голямо
  • краве масло
  • сусам
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа за месене сипваме заквасена сметана (1/2 ч.ч.). Наливаме леко затоплена вода (1/2 ч.ч.). Прибавяме яйце (1 бр.), захар (1 щипка), сол (1 ч.л.), суха мая (2 ч.л.) и бакпулвер (1 к.л.).

Разбъркваме и наливаме олио (3 с.л.). Слагаме и маргарин (3 с.л., като не е необходимо да е разтопен, а само размекнат). Смесваме всички съставки, като разбъркваме с бъркалка.

Постепенно прибавяме брашно, да получим гладко, нелепнещо тесто. Оставяме тестото да втаса, завито с полиетиленово фолио. После от втасалото тесто правим топчета.

Всяко топче, разтегляме леко, намазваме с разбито голямо яйце и в средата слагаме сирене и малко парченце краве масло. Отново оформяме топче. Подреждаме всички пълнени питки в тава, върху хартия за печене, намазана с олио.

Когато направим всички питки със сирене, ги намазваме отгоре с останалото разбито яйце смесено с една лъжица олио. Поръсваме всички малки питки със сусам. Слагаме на всяка питка парченце масло и като втасат, печем в предварително нагрята на 170-180 градуса фурна до златисто.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: