Ezine.bg»Рецепти»Салати»Оризова салата»Салата с ориз и кисели краставички

Салата с ориз и кисели краставички

Салата с ориз и кисели краставички
Снимка: Марияна
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Вкусна комбинация, която лесно може да се превърне в богата салата с интересен аромат"

Необходими продукти

  • ориз - 1 ч.ч. дългозърнест
  • пилешки бульон - 2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • кисели краставички - 4 бр.
  • масло - 1 ч.л.
  • зехтин - 1/4 ч.ч.
  • винен оцет - 2 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • лют червен пипер - 1 щипка
  • целина - 2 с.л. листа
  • чушки - 1 бр. червена
  • майонеза - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • черен пипер - 1/4 ч.л. млян
  • За гарниране
  • яйца - 2 бр.сварени
  • домати - 2 бр.
  • маруля - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме ориза в тенджера, в която сме сипали пилешки бульон, маслото и солта. Когато се свари, го отместваме от котлона.

В купа смесваме зехтина, винения оцет, горчицата, лютия червен пипер, черния пипер, целината и майонеза.

Нарязваме кисели краставички, чушката и лука на дребно и ги добавяме към тази смес. Разбъркваме и изсипваме сварения ориз вътре. Отново разбъркваме и прибираме салатата за 2 часа в хладилника.

Сервираме, като поставим 3-4 лъжици от ориза върху подредени в широка чиния листа маруля и след това отстрани украсим с кръгчета домати и сварени яйца.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: