Начин на приготвяне
Отстранете хрилете на почистения шаран, отделете филетата му, но не изхвърляйте главата и гръбнака, а ги измийте и ги оставете настрана.
Обелете и измийте един морков и парченце целина и заедно с изчистения праз лук ги нарежете на ситно и ги сипете в тенджера, в която сте сложили обелената глава кромид, набодена с карамфилчетата, дафиновия лист, зърната черен пипер, главата и гръбнака.
Залейте всичко със 125 мл кипяща вода и варете 30 мин. без капак, след което прецедете бульона през сито в друга тенджера, сложете в него останалите моркови и целина, нарязани на тънки ивички, и варете 5 мин. на умерен огън.
Прибавете 20 г масло, останалото вино и рибните филета и варете на тих огън 6-7 мин., след което извадете филетата и ги сложете в затоплен съд.
А бульона варете, докато намали обема си наполовина, след което го свалете от огъня, добавете останалото масло, смесете със смелените орехи, разбъркайте добре и поръсете готовия сос за риба със сол и черен пипер.
Сервирайте филетата шаран, украсени със стръкчетата магданоз, а соса поднесете отделно в каничка.