Начин на приготвяне
Кокосовите стърготини се заливат с 50 мл вряла вода и се оставят да престоят 5 минути, след това се прецеждат, течността се запазва, а стърготините се изхвърлят.
Почистените и нарязани на ситно чушки, джинджифил, чесън, морската сол, джоджен и копър се слагат в блендер, заливат се с охладената кокосова течност и се пасират 2 – 3 минути. Сместа се прецежда и се претрива в дълбока купа през цедка.
В кухненски робот се поставят обелените и нарязани на парчета краставици, кисело мляко, олиото, лимонов сок, кориандър, кимион и се смилат.
Сместа се прехвърля в купата с пикантната паста и се разбива с телена бъркалка, като се налива около 300 мл ледено студена вода. Готовото гаспачо се сипва в чаши и се поднася с парченца обелен и почистен от семето домат.