Ezine.bg»Рецепти»Супи»Студени супи»Гаспачо»Пикантно гаспачо от чушки и краставици

Пикантно гаспачо от чушки и краставици

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"В жегите нищо не разхлажда и освежава така, както гаспачо, а това е даже леко пикантно"

Необходими продукти

  • краставици - 2 бр.
  • кисело мляко - 450 г
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • кориандър - 1 ч.л.
  • кимион - 1 щипка
  • кокосови стърготини - 2 с.л.
  • чушка - 2 бр. червени
  • люти чушки - 1 бр.
  • джинджифил - 1 резен
  • чесън - 2 скилидки
  • морска сол - 1 ч.л.
  • копър - 2 стръка
  • джоджен - 1 стрък
  • домати - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кокосовите стърготини се заливат с 50 мл вряла вода и се оставят да престоят 5 минути, след това се прецеждат, течността се запазва, а стърготините се изхвърлят.

Почистените и нарязани на ситно чушки, джинджифил, чесън, морската сол, джоджен и копър се слагат в блендер, заливат се с охладената кокосова течност и се пасират 2 – 3 минути. Сместа се прецежда и се претрива в дълбока купа през цедка.

В кухненски робот се поставят обелените и нарязани на парчета краставици, кисело мляко, олиото, лимонов сок, кориандър, кимион и се смилат.

Сместа се прехвърля в купата с пикантната паста и се разбива с телена бъркалка, като се налива около 300 мл ледено студена вода. Готовото гаспачо се сипва в чаши и се поднася с парченца обелен и почистен от семето домат.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: