Задушено пуешко с ориз и сос

11/07/2019
Илияна Димова
отИлияна ДимоваНовак124
  • Приготвяне20 мин.
  • Готвене45 мин.
  • Общо65 мин.
  • Порции3
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо84
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуешките бутчета измиваме и слагаме да се варят. Сваряваме, като внимаваме да не ги преварим. Когато са готови, изваждаме от бульона, който прецеждаме и запазваме , за готвенето. Махаме костите на бутчетата и кожата.

Месото нарязваме на порционни парчета. Слагаме ги в тенджерка, в която ще готвим, и наливаме олио (5 с.л.). Запържваме леко бутчетата. Прибавяме почистен и настърган кромид лук. Ръсваме черен пипер и сол на вкус. Наливаме черпак от бульона.

Задушаваме, за да омекне хубаво лукът, и после изваждаме пуешкото месо и оставяме в чиния. В тенджерата при лука слагаме измит ориз (1 ч.ч.). Ръсваме сминдух и още малко черен пипер. Прибавяме и краве масло (30 г).

Наливаме бульон от варенето (4-5 ч.ч. зависи какъв ориз готвим). Варим ориза до готовност, като 5 минути преди да свалим от котлона, прибавяме порциите пуешко месо. Приготвяме соса.

Измиваме, срязваме на половини доматите и настъргваме на ситно ренде. Слагаме ги в голяма цедка и претриваме през нея, за да отделим семената и твърдите части. Полученият гъст доматен сок, наливаме в касерола, прибавяме сушен босилек, черен пипер, малко сол и захар (1 ч.л.).

Изваряваме сока, докато намали течността и тогава прибавяме бяло вино (1 с.л.) и зехтин на вкус. Продължаваме варенето. В купичка разтваряме натурално нишесте (1-2 ч.л.) с малко студена вода и изливаме в доматения сок с непрекъснато разбъркване.

Продължаваме да разбъркваме и варим соса до предпочитаната гъстота. Сервираме ястието, като в порционните чинии сипваме от соса, правим канапе от варен ориз и върху него слагаме порция от пуешкото месо. Поръсваме с нарязан пресен босилек.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар