Начин на приготвяне
Пуешките бутчета измиваме и слагаме да се варят. Сваряваме, като внимаваме да не ги преварим. Когато са готови, изваждаме от бульона, който прецеждаме и запазваме , за готвенето. Махаме костите на бутчетата и кожата.
Месото нарязваме на порционни парчета. Слагаме ги в тенджерка, в която ще готвим, и наливаме олио (5 с.л.). Запържваме леко бутчетата. Прибавяме почистен и настърган кромид лук. Ръсваме черен пипер и сол на вкус. Наливаме черпак от бульона.
Задушаваме, за да омекне хубаво лукът, и после изваждаме пуешкото месо и оставяме в чиния. В тенджерата при лука слагаме измит ориз (1 ч.ч.). Ръсваме сминдух и още малко черен пипер. Прибавяме и краве масло (30 г).
Наливаме бульон от варенето (4-5 ч.ч. зависи какъв ориз готвим). Варим ориза до готовност, като 5 минути преди да свалим от котлона, прибавяме порциите пуешко месо. Приготвяме соса.
Измиваме, срязваме на половини доматите и настъргваме на ситно ренде. Слагаме ги в голяма цедка и претриваме през нея, за да отделим семената и твърдите части. Полученият гъст доматен сок, наливаме в касерола, прибавяме сушен босилек, черен пипер, малко сол и захар (1 ч.л.).
Изваряваме сока, докато намали течността и тогава прибавяме бяло вино (1 с.л.) и зехтин на вкус. Продължаваме варенето. В купичка разтваряме натурално нишесте (1-2 ч.л.) с малко студена вода и изливаме в доматения сок с непрекъснато разбъркване.
Продължаваме да разбъркваме и варим соса до предпочитаната гъстота. Сервираме ястието, като в порционните чинии сипваме от соса, правим канапе от варен ориз и върху него слагаме порция от пуешкото месо. Поръсваме с нарязан пресен босилек.