Задушено пуешко с ориз и сос

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148572563218
Задушено пуешко с ориз и сос
Снимка: Илияна Димова
2 / 3
11/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • пуешки бутчета - 700 г (2 бр.) или др.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 бр. кромид
  • сминдух
  • черен пипер
  • сол
  • олио - 5 с.л.
  • масло - 30 г
  • домати - 3 бр.
  • зехтин
  • босилек - сушен
  • черен пипер
  • сол
  • захар - 1 ч.л.
  • нишесте - 1 - 2 ч.л. натурално
  • вино бяло - 1 с.л.
  • червен пипер - лют
  • босилек - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуешките бутчета измиваме и слагаме да се варят. Сваряваме, като внимаваме да не ги преварим. Когато са готови, изваждаме от бульона, който прецеждаме и запазваме , за готвенето. Махаме костите на бутчетата и кожата.

Месото нарязваме на порционни парчета. Слагаме ги в тенджерка, в която ще готвим, и наливаме олио (5 с.л.). Запържваме леко бутчетата. Прибавяме почистен и настърган кромид лук. Ръсваме черен пипер и сол на вкус. Наливаме черпак от бульона.

Задушаваме, за да омекне хубаво лукът, и после изваждаме пуешкото месо и оставяме в чиния. В тенджерата при лука слагаме измит ориз (1 ч.ч.). Ръсваме сминдух и още малко черен пипер. Прибавяме и краве масло (30 г).

Наливаме бульон от варенето (4-5 ч.ч. зависи какъв ориз готвим). Варим ориза до готовност, като 5 минути преди да свалим от котлона, прибавяме порциите пуешко месо. Приготвяме соса.

Измиваме, срязваме на половини доматите и настъргваме на ситно ренде. Слагаме ги в голяма цедка и претриваме през нея, за да отделим семената и твърдите части. Полученият гъст доматен сок, наливаме в касерола, прибавяме сушен босилек, черен пипер, малко сол и захар (1 ч.л.).

Изваряваме сока, докато намали течността и тогава прибавяме бяло вино (1 с.л.) и зехтин на вкус. Продължаваме варенето. В купичка разтваряме натурално нишесте (1-2 ч.л.) с малко студена вода и изливаме в доматения сок с непрекъснато разбъркване.

Продължаваме да разбъркваме и варим соса до предпочитаната гъстота. Сервираме ястието, като в порционните чинии сипваме от соса, правим канапе от варен ориз и върху него слагаме порция от пуешкото месо. Поръсваме с нарязан пресен босилек.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: