Начин на приготвяне
Измиваме хубаво тиквата цигулка (1 бр.) и белим внимателно кората. Почистваме семките. Парчетата тиква настъргваме на едро ренде. Приготвяме тавичка за печене и намазваме с олио. Слагаме в тавичката кора и я напръскваме с олио.
Отгоре слагаме още една кора и също намасляваме. Поръсваме от настърганата тиква, ситно смлени орехи (количество по вкус) и кристална захар (2-3 с.л.). Ръсваме и малко канела.
Отгоре пак слагаме кори, олио и плънка и така, редуваме всички продукти. Отгоре на готовия тиквеник, трябва да има кори. Намазваме отгоре с олио и напръскваме с малко вода.
Слагаме тиквеника в нагрята предварително фурна на 180 градуса, да се изпече до златисто. Готовият тиквеник изваждаме с тавата от фурната, напръскваме с вода и завиваме с кърпа да омекне.
Нарязваме с остър нож на парчета и поръсваме с пудра захар, смесена с ванилии.