Варена кокошка с вкусен сос

Варена кокошка с вкусен сос1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • кокошка - 1 бр.
  • гъби - 200 г
  • лук - 1 глава, кромид
  • босилек - листенцата от 2 стръка
  • сметана - 200 г
  • пилешки бульон - 250 мл
  • бяло вино - 250 мл
  • коняк - 25 мл
  • вода - 250 мл
  • олио - 3 с.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разрежете на порции кокошката, измийте ги, подсушете ги, натрийте ги с червения пипер, сол, черен пипер и ситно нарязаните листенца босилек и ги запържете в сгорещеното олио от всички страни.

Прибавете ситно нарязания лук, налейте виното, бульона и водата и варете под похлупак 20 мин., след което извадете месото и варете соса, докато намали обема си с 1/3.

Сипете в соса нарязаните на едри парчета почистени гъби, добавете сметаната и след като кипне, поръсете с черен пипер и сол и налейте коняка.

Разпределете порциите месо в чинии и ги залейте със соса.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: