Начин на приготвяне
В съд се чукват яйцата и с лъжица се отделя малка част от едното яйце за намазване. С миксер се разбиват яйцата със захарта. Добавят се олио и сметана, отново се разбива.
Сипват се бакпулвер и содата в кисело мляко и се разбърква да шупне, после прибавяме при яйцата, заедно с кора от лимон, ванилия, ленено семе смляно на брашно.
След като се разбърка добре, с брашното, сипвано на части, се замесва меко тесто, което леко лепне. Разделя се две части и се оформят два фитила.
Всеки се нарязва на филии, дебели 1.5 см, и нареждаме в тава от печката върху хартия или килимче за печене.
Част от курабийките оформих, като двата края се разтеглят и навиваме като роза, леко сплескана. Отделената част от яйцето се разбива с малко олио и всяка курабия се намазва с четка и поръсва с кристална захар. Печем в загрята фурна на 180 градуса до златисто около 20-25 минути. Хрупкави и вкусни сладки!